Programlama öğrenmek istiyorsunuz. Filmlerdeki gibi akan yazılar gözünüzü mü korkutuyor? Korkmayın o kadar zor değil. Programlama dillerinde kullanılan akışların en kolay anlaşılabilir yolu akış diyagramlarıdır.
Biz problemlerimizi modellerken, onları çözüme kavuşturduğumuz yollara algoritma diyoruz. Bu yollar çizilirken algoritmada kullandığımız her tabelanın bir anlamı olacak. Şimdi gelin kullanacağımız tabelaları ve onların anlamlarını incelemeye başlayalım.
Her program başlamadan önce bizim bilgisayara programı başlatma ve bitirme komutları vermemiz gerekir. Bu komutlar oval şekilde gösterilir. Programın başına ve sonuna konulması şarttır.
Terminal ekranına yazdırmak istediğimizin yazının çıktı veya kullanıcıdan almak istediğimiz girdiler paralel kenar şekli ile gösterilir.
Program içerisinde değişken bir ifadeye sayı atarken veya bu değişkenler arasında işlem yaptırırken dikdörtgen şekilde gösterilir.
Program bir koşula bağlı olarak farklı komutlar gerçekleştirmek zorunda ise baklava dilimi şeklinde gösterilir. Bu tabeladan iki yol çıkması gerekir. Biri koşul sağlanma durumu, diğeri koşul sağlanmaması durumu.
Program içerisinde belirli komutların tekrarlanması gerekirse altıgen şeklinde gösterilir. Bu tabela da içerisinde bir koşul barındırır. Koşul sağlandığı takdirde döngü devam ederken koşul sağlanmaz ise akış döngü sonrasından devam eder.
Yukarıda gördüğümüz temel tabelaları bir birine bağlayan ve aynı zamanda akışın yönünü gösteren oklar kullanırız. İki yönden gelen okları birleşerek devam ettirmek için küçük daireler kullanırız. Bu küçük daireler aynı zamanda akışı düzenli göstermemize de fayda sağlarlar.
Akış diyagramları ile kendi algoritmalarınızı oluşturmak ve onları çalışır bir programa çevirmek için gerekli IDE leri indirmek için buraya tıklayınız.
0 Yorumlar